HACCP

 

HACCP

Elke brouwerij dient zich te houden eisen van de HACCP.

De oude Hygiënecode is ontwikkeld door het Productschap voor Bier, en gepubliceerd in november 2002. Deze Hygiënecode was dringend aan vernieuwing toe, want een Hygiënecode is maar voor 5 jaar geldig.

Per 1 oktober 2014 is deze vervangen door de Hygiënecode Bierbrouwerijen 2014.

Er geldt een overgangsperiode voor implementatie door de bierbrouwerijen tot 1 februari 2015. Tot die tijd mag de oude code ook nog gehanteerd worden.

In de nieuwe hygiënecode  staat geheel beschreven hoe u op een verantwoorde manier om moet gaan met de productie van bier, deze code geldt ook voor de brouwerijhuurders.

Naar aanleiding van dit plan zult u voor uw brouwerij een bedrijfsvoorwaarde plan (BVP) moeten maken.

Daarbij kan ik u helpen om het voor u uit te werken en te implementeren in uw bedrijf.
Naar aanleiding van deze kadercode kan ik voor u een basis voorwaarden programma (BVP) uitwerken.
In het BVP worden de eisen vanuit de norm voor u beschreven.

Onder andere:

  • Het uitwerken van een reinigingsplan met het bijbehorende logboek voor de documentatie en registratie.
  • Ook het onderhoudsplan en de persoonlijke hygiëne zal ik voor u uitwerken.
  • Het hygiënereglement voor u uitwerken.
  • Daarnaast kan ik bij u de volgende trainingen geven voor u en uw personeel en vrijwilligers.
  • Bewustwording en verantwoordelijkheden
  • Instructie en toezicht
  • Hygiëne regels
  • Opfris trainingen.
  • Het uitwerken van de plaagdierenbestrijding met de daar toe behorende registratieformulieren.
  • De procedure beschrijven voor uw ingangscontrole en de nodige registratieformulieren.
  • Het uitwerken van de procedure en de registratie voor de track en trace.

Indien u geïnteresseerd bent, kan ik u in een informeel gesprek en na een rondgang door uw brouwerij met u bespreken hoe ik voor u de BVP zal implementeren in uw brouwerij.

Zodat u bij een eventuele controle van de V.W.A. kunt laten zien dat u de HACCP  beheerst.